1. Which of the following has won the design competition held by the revenue department for the construction of National Tax Headquarters on the Kasturba Gandhi Marg in the National Capital recently?

(a) Morphogenesis

(b) C. P. Kukreja Associates

(c) Vistaar Architects & Planners*

(d) Pragathi Associates

(e) Sikka Associates

Answer 1:

The design of the National Tax Headquarters has been finalised after holding an open competition in association with the Council of Architecture (CoA). Vistaar Architects & Planners, a Mumbai-based architect firm, on February 22, 2011 won the design competition held by the revenue department for the construction of National Tax Headquarters on the Kasturba Gandhi Marg in the National Capital. In this competition, the first prize of Rs 10 lakh has been awarded to architect Siddharth Shirur of Vistaar Architects & Planners of Mumbai. The entire building rests on nine vertical cores and is essentially hung top-down from a set of large trusses which span the cores. This allows for the ground level to be almost entirely free and mingle with the existing and the developed landscape seamlessly. The second prize of Rs 5 lakh has been awarded to architect S.R. Sikka of Sikka Associates, New Delhi, while the third prize of Rs 3 lakh has been given to the entry submitted by architect Manit Rastogi of Morphogenesis, New Delhi. Three consolation prizes of Rs 1 lakh each have also been conferred.

 

2. ‘Impressions’, released recently, is a collection of poems by who among the following Parliamentarians?

(a) Veerappa Moily

(b) Salman Khursheed

(c) Najma Heptullah*

(d) Shashi Tharoor

(e) Jayanti Natarajan

Answer 2:

BJP veteran L.K. Advani on February 14, 2011 released ‘Impressions’, a collection of poems by senior parliamentarian Najma Heptullah.

 

3. Vihang Netra, developed by DRDO, is India’s first______

(a) Radar

(b) Unmanned Aerial Vehicle*

(c) Night-vision device

(d) Minesweeper

(e) Howitzer

Answer 3:

Vihang Netra is India’s first Unmanned Aerial Vehicle (UAV) developed by DRDO. It can monitor snow cover and avalanches in remote places, detect crevasses and help in mapping safe routes.

 

4. Which Gulf Cooperation Council (GCC) member-country is the headquarters of the U.S. Fifth Fleet, the U.S. Naval Forces Central Command, and the Combined Maritime Forces?

(a) Bahrain*

(b) Kuwait

(c) Oman

(d) Qatar

(e) Saudi Arabia

 

5. “Shree Baba Harivallabh Sangeet Sammelan”, the oldest festival of Indian Classical Music in the world, will complete 136 Years in December 2011. Where is this annual festival organised?

(a) Ludhiana

(b) Amritsar

(c) Patiala

(d) Jalandhar*

(e) Gurdaspur

Answer 5:

“Shree Baba Harivallabh Sangeet Sammelan”, the oldest festival of Indian Classical Music in the world, will complete 136 Years in December 2011. The Government of India has recognized this festival as one of the National Festivals of Music.

 

6. Olympic Gold Quest (OGQ) is an initiative by who among the following to groom Olympic champions in the country?

(a) Michael Ferreira and Vijay Amritraj

(b) Rajyavardhan Rathore and Pullela Gopichand

(c) Prakash Padukone and Geet Sethi*

(d) Milkha Singh & PT Usha

(e) Vishwanathan Anand and Ramesh Krishnan

 

7. Which of the following DRDO R&D institutions and their locations is/are correctly matched?

I. Naval Physical Oceanographic Laboratory (NPOL) – Kochi

II. Naval Science and Technological Laboratory (NSTL) – Visakhapatnam

III. Naval Materials Research Laboratory (NMRL) – Ambernath, Mumbai

(a) I only

(b) I and II only

(c) I and III only

(d) II and III only

(e) I, II and III*

 

Answer 7:

Since naval warfare is highly complex and technology-intensive, the DRDO set up the Directorate of Naval Research and Development to coordinate the activities of the Naval Physical Oceanographic Laboratory (NPOL) in Kochi, the Naval Science and Technological Laboratory (NSTL) in Visakhapatnam and the Naval Materials Research Laboratory (NMRL) at Ambernath, near Mumbai.

 

8. Which of the following statements about the ICC and Cricket World Cup is/are correct?

I. 2015 ICC Cricket World Cup will feature 10 teams

II. Malcolm Speed is the CEO of International Cricket Council

III. 2011 ICC Cricket World Cup features fourteen teams

(a) I only

(b) I and II only

(c) I and III only*

(d) II and III only

(e) I, II and III

 

Answer 8:

The number of teams for the 2015 ODI World Cup would be reduced to 10. This was confirmed by International Cricket Council CEO Haroon Lorgat in Dhaka on February 18, 2011. The governing body’s decision on team reduction was taken last year and ratified by the executive board in Dubai recently. However, the ICC World Twenty20 will feature 16 teams. The 2011 ICC Cricket World Cup being co-hosted by Bangladesh, India and Sri Lanka features 14 national cricket teams, including ten full members and four associate members.

 

9. Which of the following statements about the New-Delhi based Institute of Defence Studies and Analyses (IDSA) is/are correct?

I. Satish G. Inamdar is the Director General

II. Defence Minister of India is the President

III. The initiative for setting up IDSA came from then Defence Minister V. K. Krishna Menon, who was one of the Institute’s founding members

(a) I only

(b) I and II only

(c) II only*

(d) III and II only

(e) I, II and III

 

Answer 9:

IDSA was established in New Delhi in 1965. Its mission was to provide objective assessments of issues relating to national and international security. The initiative for setting up the Institute came from then Defence Minister Yashwantrao Chavan, who was one of the Institute’s founding members. Narendra S. Sisodia is the Director General of IDSA while Defence Minister A. K. Antony is the President. IDSA provides annual training programmes to civilian and military officers of the Government of India. The Institute is funded by the Indian Ministry of Defence.

 

10. Which of the following won the ‘Best Marching Contingent’ award amongst the paramilitary forces recently?

(a) Border Security Force

(b) Assam Rifles

(c) Coast Guard

(d) Central Reserve Police Force

(e) Indo-Tibetan Border Police*

 

Answer 10:

The Indo-Tibetan Border Police on January 30, 2011 bagged the ‘Best Marching Contingent’ award amongst the paramilitary forces. The marching contingents of paramilitary and other auxiliary civil forces included Border Security Force, Assam Rifles, Coast Guard, Central Reserve Police Force, Indo-Tibetan Border Police, Central Industrial Security Force, Sashastra Seema Bal, Railway Protection Force, Delhi Police, National Cadet Corps and National Service Scheme.

[gk]