General Knowledge is an important section of CLAT exam. The purpose of this section to be included in the exam is to check the level of candidate’s knowledge. Here are some objective questions of General Knowledge for CLAT. I hope it will help you in your exam.

Q1.Constitution of India came into force in–

(A)1956

(B) 1950

(C)1949

(D) 1951

Q2. Cold War refers to–

(A)ideological rivalry between Capitalist and Communist world

(B)tension between Superpowers

(C)tension between East and West

(D)All of the above

Q3. Select the High Yielding Varieties of seed-crops developed under Green Revolution in India–

(A)Maize, Black-gram, Jowar, Coffee and Tea

(B)Rice, Wheat, Jowar, Bajra and Maize

(C)Wheat, Rice, Sugarcane, Pulses and Maize

(D)Rice, Wheat, Pulses, Oil seeds and Sugarcane

Q4. In which year did Amartya Kumar Sen receive the Nobel Prize in Economics?

(A)1995

(B)2000

(C)1990

(D)1998

Q5. The worldwide Great Depression took place in–

(A)1929

(B)1928

(C)1930

(D)1936

Q6. India is the largest producer and consumer of–

(A)Tea

(B)Coffee

(C)Sugar

(D)Paddy

Q7. A camera in the hands of a professional photographer is a ……….good.

(A)Intermediary

(B)Consumer

(C)Capital

(D) Free

Q8. Which among the following movements was not led by Mahatma Gandhi ?

(A)Swadeshi Movement

(B) Non-Cooperation Movement

(C)Civil Disobedience Movement

(D) Quit India Movement

Q9. Name the Commander of the Arab army who conquered Sindh–

(A)Qutbuddin Aibak

(B)Allauddin Khilji

(C)Muhammad bin Qasim

(D) Al Hazzaz

Q10.Who was the chairperson of the Chinese Communist Party at the time of liberation of China ?

(A) Deng Xiaoping

(B) Mao Zedong

(C) Liu Shaoqi

(D) Zhou En-lai

Q11. Who was regarded by Gandhiji as his political Guru?

(A) Bipin Chandra Pal

(B) Bal Gangadhar Tilak

(C) Gopal Krishna Gokhale

(D) Lala Lajpat Rai

Q12. Which one of the following is not an All India Service ?

(A) Indian Forest Service

(B) Indian Administrative Service

(C) Indian Police Service

(D) Indian Foreign Service

Q13. In which session of the Indian National Congress was the “Poorna Swaraj” resolution adopted?

(A)Belgaum Session in 1924

(B)Lahore Session in 1929

(C)Karachi Session in 1931

(D)Lucknow Session in 1916

Q14. The school of arts developed during the Kushan Period with the mixture of Indian and Greek style is known as–

(A) Persian art

(B) Gandhara art

(C) Mughal art

(D) Kushan art

Q15. Where was Christopher Columbus from?

(A) Genoa

(B) Spain

(C) Portugal

(D) Venice

Q16. Which of the following micro-organisms is used in milk curdling?

(A) Leuconostoc

(B) Bacillus

(C) Lactobacillus

(D) Acetobacter

Q17. Which of the following is present in Chlorophyll molecule?

(A) Mg

(B) Fe

(C) K

(D) Mn

Q18. The busiest rail section in respect to goods transportation is–

(A) Kolkata – Chennai section

(B) Delhi– Mumbai section

(C) Mumbai – Chennai section

(D) Delhi – Kolkata section

Q19. The Tropic of Cancer does not pass through–

(A) Nepal

(B) Bangladesh

(C) China

(D) Myanmar

Q20. The country in East Asia which is most conspicuous for its decreasing population growth since 1981 is–

(A) Thailand

(B) China

(C) Japan

(D) South Korea

Q21. The Sethusamudram Ship Canal Project (SSCP) is supposed to reduce the distance between Chennai and Tuticorin by………. nautical miles.

(A) 434

(B) 243

(C) 305

(D) 361

Q22. Cities with population from one to five million are called–

(A) Million City

(B) Metropolitan

(C) Cosmopolitan

(D) Conurbation

Q23. Master copy of genetic information is–

(A) r-RNA

(B) m-RNA

(C) DNA

(D) Nucleus

Q24. Contraceptive pills in the market contain–

(A) Herbicides

(B) Antibiotics

(C) Steroid-hormones

(D) Inorganic compounds

Q25. Nematocysts are present in–

(A) Ascaris

(B) Centipede

(C) Sea anemone

(D) Starfish

ANSWERS:

1. B  2. D  3. B  4. D  5. C  6. A  7. C  8. A  9. C  10. B  11. C  12. D  13. B  14. B  15. A  16. C  17. A  18. D  19. A  20.B  21. A  22. B  23. C  24. C  25. C

General Knowledge for CLAT Set 2

Current Affairs for CLAT