English Language is very important section of every exam. Without qualifying this section one cannot clear the exam.

Here is a Sample Paper of English Language which may help you to practice for this section. Answers are given at the end of every question.

Directions (Q1–15): Read the following passage and answer the questions given below it. Certain words/ phrases are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

The garden city is in an uproar over the impending fate of its much cherished Cubbon Park. It’s not often that Bangaloreans are stirred by a cause. But the loss of a part of Cubbon Park, officially called the Chamarajendra Park, is surely a matter of grave concern even for its lackadaisical residents. Cubbon Park is a major landmark in Bangalore and not least because it provides much-needed lung space in a city increasingly under threat from air pollutants and advancing concrete colonies. Established by Sir Mark Cubbon in the last century, the garden used to spread across 300 acres, but nearly half of it has already been occupied by buildings and roads. Thought the Karnataka Garden Parks (Preservation) Act of 1975 makes it mandatory for the state government to preserve and maintain parks, Cubbon Park, compared to its greener cousin Lalbagh, and has been long ignored. Today, thanks partly to its geography being the only garden without boundary walls and mainly to gross neglect by the administration, Cubbon Park has become synonymous with sleaze and a general lack of civic sense. Worse a public thoroughfare cuts across its tree-lined avenues, adding to the overall discomfort and contamination. The first threat to the Greenland came with the July 30 notification which effectively excluded around 17 acres from the park boundary. Of course, down the ages the park has lost huge chunks to the Vidhan Sabha, Raj Bhavan, The Reserve Bank of India buildings and the State Youth Centre.

And, as if  the latest addition to the concrete jungle, the VIP family suites being planned as part of the Legislators’ Home Annexe, is not enough there are fears that a vast tract of ‘virgin greenland’ in the LRDE premises, now housing a musical fountain, might be snatched away. Green activists in the city are convinced that the state government, as state governments elsewhere, will in the end surrender to the builders’ lobby. Cubbon Park has some rare species of trees and birds, much of which will be lost not just to the city but the country as a whole without some quick steps to check its rapid decline. The high-level advisory committee appointed by the state government to look into the matter is typically dragging its feet. But for once public opinion is on the march, with massive signature campaign, petitions, demonstrations, and even an international campaign with plans to launch a website exclusively for the cause. Rarely in recent times has such strong dismay been expressed in one voice. Writers, film stars, students, NGOs, almost everyone is agitated. Saving the park, “One of the most important lung spaces in the citing” as the Karnataka high court put it, has become a passion, as never before, for Bangaloreans. If only citizens in other parts would take a leaf out of Bangalore’s book. For Cubbon Park’s eventual fate will spell hope or further despair for the fast disappearing pockets of greenery in cities across the country which have fallen prey to greed and callous administration, from Calcutta’s shrinking maiden to Delhi’s endangered Ridge.

 

Q1. What is unique about Bangalore’s Cubbon Park?

a. It is the biggest park in the city

b. It houses a lot of important buildings of the city

c. It is a major landmark in Bangalore

d. It provides a space for fresh air in an otherwise congested city

e. None of these

Ans: e

Q2. What makes it easier to encroach into Cubbon Park, compared to other places of greenery in the city?

a. The law is more strict for other green places of the city compared to Cubbon Park

b. Law providers are more lenient when it comes to encroaching into Cubbon Park, because it is at the heart of the city

c. Cubbon Park does not have any boundary walls, the only garden of its type in the city

d. The state government is consciously encroaching into Cubbon Park because Bangalore is at a green city and encroaching into only one park would not matter

e. None of these

Ans: c

Q3. How will Cubbon Park’s ultimate fate influence the lives of other green spaces in larger cities in the country?

a. After this strong bout of protests by the denizens of Bangalore towards the non-destruction of Cubbon Park, citizens in other cities where such parks exist and are under the threat of extinction can follow Bangalore’s example in voicing their protests

b. A ruling by any court of law for the preservation of Cubbon Park will set off a precedent for other courts to follow suit, and thus such parks’ greenery would be saved

c. The social activity/awareness generated due to Cubbon Park will prevent all other governments from any endeavour to destroy other areas of greenery

d. Both 1 and 2

e. None of these

Ans: a

Q4. How would a public thoroughfare cutting across Cubbon Park add to the overall discomfort and contamination?

a. People travelling through the Park would destroy the peace of the place

b. People walking along the thoroughfare would litter the place with both degradable and non-degradable wastes

c. Once human beings start walking along the place, even domestic animals will start making the place dirty

d. Both 1 and 2

e. None of these

Ans: b

Q5. Which of the following is NOT done/being planned by the citizens of Bangalore to save Cubbon Park?

a. signature campaigns

b. petitions

c. stage shows

d. demonstrations

e. launching a website exclusively for the cause

Ans. c

Q6. What sort of a passage is this?

a. social commentary

b. Reflective

c. sad

d. lamenting

e. informative

Ans: d

Q7. The author does say which of the following in the passage?

a. This is the first time that the citizens of Bangalore have expressed their concern for such an issue

b. There are no government encroachments in Cubbon Park

c. There are other green spaces in Bangalore apart from Cubbon Park

d. The high level advisory committee by the Karnataka government will accelerate matters regarding the saving of Cubbon Park

e. None of these

Ans: c

Q8. The author does NOT say which of the following in the passage?    

a. An addition to the Legislators’ Home where the VIP family suites are planned has been the main issue in the Cubbon Park controversy

b. Cubbon Park has been bereft of any wildlife activities, due to the recent encroachments

c. Cubbon Park is currently in a state of utter neglect

d. The state government is bound by law to preserve and maintain parks

e. All of these

Ans: b

Q9. Give an appropriate title to the passage.

a. A city’s exemplary reaction

b. Cubbon Park-a symbol of neglect

c. Parking offence

d. Save Cubbon Park!

e. Cubbon Park

Ans: c

Directions (Q 10–12): Choose the word which is most nearly the SAME in meaning to the word printed in capital as used in the passage.

Q10. IMPENDING

a. close

b. Late

c. Foreseen

d. Imminent

e. careful

Ans: d

Q11. CALLOUS

a. mindful

b. apathetic

c. sympathetic

d. concerned

e. negligible

Ans: b

Q12. DRAGGING             

a. speeding

b. pacing

c. delaying

d. moving

e. triggering

Ans: c

Directions (Q 13–15): Choose the word which is most nearly the OPPOSITE in meaning to the word printed in capital as used in the passage.

Q13. SLEAZE

a. immoral

b. upright

c. helpful

d. careful

e. cruel

Ans: b

Q14. ENDANGERED

a. in danger

b. livening up

c. abundant

d. blissful

e. large

Ans: b

Q15. LACKADAISICAL

a. energetic

b. hopeful

c. nice

d. warm

e. professional

Ans: a

Directions (Q 16–25): Which of the phrases (1), (2), (3) or (4) given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark (5) i.e. ‘No correction’ required’ as the answer.

Q16. FBIs are reviewing their exposure in companies with a poor payback record and harden their stand on compromise deals.

a. harden its stand

b. harded their stand

c. hardening their stand

d. have hardened their stand

e. No correction required

Ans: c

Q17. Some of the factors that are responsible for the use of the mechanized systems is the non-availability of land required for adopting simpler natural systems.

a. Some factors that are

b. One of the factors that is

c. Of the factors that are

d. One of the factors that are

e. No correction required

Ans: d

Q18. The petitioner’s contention was that no distinction was made between cases where nothing was discovered and something was discovered.

a. where something was discovered

b. where something discovered

c. something discovered

d. something could be discovered

e. No correction required

Ans: a

Q19. If the subject of a newspaper article feels that his interest has been compromised, he can ask the publication in question to publish his point of view.

a. interests have been

b. interest had been

c. interests are being

d. interest will be

e. No correction required

Ans: a

Q20. The games village is located five minutes within the main stadium.

a. about

b. from

c. away from

d. into

e. No correction required

Ans: b

Q21. The answer lies in judging a future employee’s technical skill and competency.

a. skills and competency

b. skills and competencies

c. skills for competency

d. skill as well as competency

e. None of these

Ans: b

Q22. Where the distance is not too much I prefer walking on foot than waiting for a bus.

a. than wait for the

b. than to waiting for

c. to waiting for a

d. rather than waiting for a

e. No correction required

Ans: e

Q23. The Gola Mandir located in this region is witness to the sacrifice of goats at any time in the day and this Navratra was no exception.

a. any time of

b. during any time within

c. about any time at

d. with any time of

e. No correction required

Ans: a

Q24. Since the region does not have industries that can provide employment near home to the people, most youths migrate to the plains in search of jobs.

a. would provide employment near to

b. could provide employment nearer

c. may provide employment close

d. shall provide employment nearby

e. No correction required

Ans: b

Q25. We are happy to recommend his son to be considered for the post.

a. considers for

b. be considered with

c. be considered for

d. may consider for

e. No correction required

Ans: e

Directions (Q 26–35): In each of the following sentences there are two blank spaces, Below each sentence there are five pairs of words denoted by numbers (1), (2), (3), (4) and (5). Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make it meaningfully complete.

Q26. An essential purpose of the criminal justice system is to enable purgation to take place; that is, to provide a ________ by which a community expresses its collective ________the transgression of the criminal.

a. catharsis, outrage at

b. procedure, distaste for

c. means, empathy with

d. disclaimer, forgiveness of

e. none of these

Ans: a

Q27. The Government ________down the opposition __________for a joint parliamentary committee probe.

a. boiled, proposal

b. shot, demand

c. put, leaders

d. whipped, portfolio

e. struck, party

Ans: b

Q28. The new _________ in the defence field are quite _______ and hence appreciable.

a. ideas, novel

b. studies, substandard

c. incentives, diplomatic

d. appointments, sensitive

e. inventions, admirable

Ans: a

Q29. The _________ manner of the officer _________all his fears.

a. haughty, aggravated

b. officious, levelled

c. amicable, concentrated

d. fickle, reduced

e. genial, dispelled

Ans: e

Q30. Giving unfair_______ to one’s relatives in the matter of appointment and such other benefits is ____________.

a. punishment, parochialism

b. advantage, nepotism

c. benefits, pragmatism

d. preferences, chauvinism

e. leverage, communism

Ans: b

Q31. The dimensions of the __________are known and the solution is ________ on.

a. problem, agreed

b. theory, dealt

c. measures, decided

d. risks, tampered

e. danger, looked

Ans: a

Q32. Such are the small __________of allowing people their ___________.

1. benefits, maturity

2. rules, privacy

3. bonuses, rights

4. dividends, individuality

5. cases, prestige

Ans: d

Q33. The second type of standards are those _______ usage and practice _______ the behaviour of all market players.

a. about, regarding

b. specifying, timing

c. impressing, stimulating

d. involving, influencing

e. facilitating, developing

Ans: d

Q34. A competitive market _________the desire to get __________.

a. influence, intelligent

b. urges, money-minded

c. motivates, noticed

d. blocks, transformed

e. insinuates, observant

Ans: c

Q35. The entire segment failed to _________with the main question of the ________of historical inquiry.

a. mesh, facts

b. disseminate, truth

c. grapple, methodology

d. propel, antiquity

e. come-in-terms, basis

Ans: c

Directions (Q 36–40): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence so as to make a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.

A. It is capital embodying new technology that counts.

B. All this requires developing countries to alter their sights.

C. The name of the game now is not investment so much as efficiency or higher productivity; and the chief instrument of that is continuous up gradation of technology.

D. It is not investment or capital formation in the traditional sense of widening or deepening capital intensity which is the major determinant of growth.

E. It is not an accident that saving rates are abysmally low even in the US and UK and are falling in most industrialised countries including Japan.

F. Saving rates everywhere are coming up against the onslaught of consumerism propelled by the new technologies.

Q36. What is the LAST sentence of the paragraph?

a. B

b. E

c. C

d. D

e. A

Ans: c

Q37. What is the SECOND sentence of the paragraph?

a. D

b. A

c. C

d. B

e. F

Ans: a

Q38. What is the FIFTH sentence of the paragraph?

a. A

b. B

c. F

d.E

e. D

Ans: d

Q39. What is the THIRD sentence of the paragraph?

a. F

b. A

c. D

d. E

e. B

Ans: b

Q40. What is the FIRST sentence of the paragraph?

a. A

b. F

c. B

d. C

e. E

Ans: c

Directions (Q 41–50): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Born at Calcutta on January 23, 1896, he was a ____ 41_____ student who had been  _____42_____for the coveted Indian Civil Services. He left it to join the _______43_______ for independence like many other. ______44______ Nehru and Maulana Azad, Subhash has also been ____45_____ with the honour of being the Congress President. Bose presented a study in contrast although their ultimate ____46____was the same. By adopting a line of action totally different from the one followed by the Indian National Congress under Mahatma Gandhi’s leadership. Subhash became a_____47____ and then a revolutionary in the truest sense of the term. He _____48_____ as a ____49____ leader who fought for the country’s independence unconcerned about the risks he had undertaken. He is believed to have died in a ____50_____ plane crash in 1945.

Q41.       a. average           b. superior          c. untalented     d. brilliant            e. pedantic

Ans: d

Q42.       a. elected            b. revolution      c. regarded         d. organization  e. terrorist

Ans: d

Q43.       a. struggle           b. revolution      c. treason            d. organization  e. committee

Ans: a

Q44.       a. Though            b. Since                               c. Like                  d. Unlike e. For

Ans: c

Q45.       a. awarded         b. received         c. bestowed      d. praised            e. gifted

Ans: c

Q46.       a. goal                   b. traitor              c. terror               d. infallible          e. betray

Ans: a

Q47.       a. rebel                 b. traitor              c. terror               d. infallible          e. betray

Ans: a

Q48.       a. busy                  b. enhanced       c. emerged         d. produced       e. accomplished

Ans: c

Q49.       a. shy                    b. timid                 c. dwarf                d. fearless           e. little

Ans: d

Q50.       a. perplexity       b. mysterious    c. furnace            d. baronet           e. confused

Ans: b


0 8054 071 123